Myslivecké sdružení Valašsko Vlachovice

Problémy s divočáky neřešíme zdaleka jen u nás

24.02.2017 07:14

Tisková konference k problematice výskytu černé zvěře v městech a v příměstských lokalitách se uskutečnila v sídle ČMMJ ve čtvrtek 23. února. Přítomnost televizních štábů a velkého počtu "píšících novinářů" svědčila o tom, že jde o problém, který je veřejností vnímán jako skutečně palčivý. 

Předseda ČMMJ Jiří Janota na úvod upozornil, že přestože je problém s černou zvěří v okolí velkých měst závažný, nelze kvůli tomu degradovat myslivce na pouhé lovce, kteří mají za cíl vybíjet zvěř bez ohledu na chovatelské a etické zásady lovu. Upozornil také, že divočáci velmi často nachází své útočiště na nehonebních pozemcích, které se právě v blízkosti aglomerací vyskytují. Při své inteligenci prasata velmi rychle pochopila, že právě v těchto lokalitách mají klid, nehrozí jim zde nebezpečí a navíc v okolí lidských sídel poměrně snadno nachází potravu. Na závěr upozornil, že řešení celé situace může být efektivní pouze za předpokladu spolupráce myslivců a státní správy. "Když se například některé doposud zanedbané a naprosto neprostupné porosty zkulturní a prosvětlí, divočáci zde logicky nebudou mít klid a taková místa opustí. Myslivci na druhé straně musí zintenzivnit lov v krizových lokalitách do té míry, aby se v nich především vodící bachyně necítily v bezpečí a selata odvedla jinam," zdůraznil předseda ČMMJ.  

Člen Myslivecké rady Ing. Miloš Ježek, Ph.D., který působí také na Katedře myslivosti a lesnické zoologie Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a dlouhodobě se věnuje výzkumu etologie, výskytu a odchytu černé zvěře se k problému vyjádřil z pohledu výzkumného pracovníka. Upozornil, že problém s divočáky v okolí velkých měst řeší nejen v Evropě, ale prakticky na celém světě. Podobné kauzy jako u nás tak řeší třeba v Soulu, v Hongkongu nebo v Berlíně. Navíc zdaleka ne všichni občané chtějí, aby se černá zvěř v městech vyhubila. Řada lidí je ochotna raději omezit své vlastní aktivity a divočáky třeba i v sídlištních prostorech rádi krmí. Ještě menší část společnosti se shodne na tom, že je ochotná tolerovat lov palnou zbraní v bezprostřední blízkosti lidských obydlí. Problém je tak podle Ježka daleko složitější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Přizváni byli také zástupci MS Horní Počernice, kteří podávali informace k nejdiskutovanějšímu případu na Černém Mostě v Praze. Ve zhruba 800 ha honitbě se už letos blíží k počtu 90 ulovených prasat. V závěru loňského roku instalovali první chytací zařízení a po prvotních obtížích se jim začíná osvědčovat. Hodlají proto do budoucna pořídit ještě alespoň jedno takové zařízení. Navíc přijali do spolku další myslivce, kteří obdrželi povolenku pouze k lovu černé zvěře. I tímto krizovým opatřením se pokusí zintenzivnit lov v okolí Černého Mostu

 

Vyhledávání

Kontakt

MS Valašsko Vlachovice
IČO: 62181424
Vlachovice, 763 24 Vlachovice
Předseda sdružení
Šamaj Ondrej
Myslivecký hospodář
Ing. Obadal Václav: 602 704 291